Pragniemy poinformować iż uczennica klasy II F Jula Matras została Laureatką XXV Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Olimpiada składała się z trzech etapów: etap szkolny, etap wojewódzki, w którym zajęła drugie miejsce tym samym kwalifikując się do etapu centralnego. Etap centralny podzielono na dwie części: pierwsza odbywała się w trybie on line, do rozwiązania był test, z którym Julia poradziła sobie znakomicie, zajmując 8 pozycję, pozwoliło jej to na udział w zawodach stacjonarnych etapu centralnego, które odbyły się w Szczecinie.
Po raz pierwszy od 25 lat w etapie centralnym należało się wykazać z umiejętności gotowania. Julia musiała przygotować samodzielnie omlet. Z zadaniem poradziła sobie wyśmienicie. Suma punktów z pierwszego i drugiego etapu zawodów centralnych pozwoliła jej na uzyskanie tytułu Laureata.
Julia tym samym zdobyła indeks na kierunki biologiczne tj. dietetyka, biologia, biotechnologia itp. oraz 100 procent z przedmiotu biologia na wybrane uczelnie medyczne (w tym wydział lekarski i stomatologiczny) tj. Śląski Uniwersytet Medyczny czy Collegium Medicum UJ.
Jula przygotowywała się do zawodów pod opieką dr Katarzyny Socha.
Serdecznie gratulujemy sukcesu.
Wzięłam udział w tym konkursie ponieważ, zainteresowała mnie jego tematyka. Uważam, że w dzisiejszym świecie należy wiedzieć jak prawidłowo się odżywiać.
W przygotowania do konkursu włożyłam wiele pracy i swojego czasu. Przygotowywałam się pod kierunkiem Pani dr Katarzyny Socha. Pani Socha nakierowała mnie na najważniejsze zagadnienia. Cotygodniowe zajęcia z Panią Profesor były także dla mnie motywacją do nauki.
Sytuacja wywołana wirusem nie pozwoliła na odbycie się konkursu w taki sposób, jak do tej pory zarówno na etapie wojewódzkim jak i częściowo centralnym. Test odbywał się na platformie Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, na całe szczęście w dniu konkursu, nie pojawiły się żadne problemy z urządzeniem i Internetem, więc mogłam spokojnie wziąć w nim udział.
Druga część etapu centralnego tak jak i cała Olimpiada były dla mnie wyzwaniem i ciekawym doświadczeniem. Najtrudniejsza dla mnie była część praktyczna. W tym roku wyjątkowo ten etap obejmował także gotowanie w praktyce. Dużym wsparciem była dla mnie Pani Profesor. Jestem pewna, ze bez jej pomocy na pewno nie zaszłabym tak daleko.
Jula Matras
klas II F